Известие

Collapse
No announcement yet.

Автоматична скоростна кутия на 159 2.4

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от oem Покажи съобщение
    Къде се изисква J3324? За тази кутия се изисква J3309 до колкото виждам.
    Това е основната грешка, която се допуска масово - да се използва 3309 масло, вместо 3324, което реално е AW-1.
    3309 е масло за по-старите кутии, за които няма изискване за използване на нисковискосионно масло, което е изискването от Айсин с техния стандарт AW-1.
    Реалността:
    1. За по-новите кутии, за които се изисква нисковискосионно масло, то оригиналното масло, предлагано от оригиналния производител на кутията е Aisin Type WS:

Това масло покрива изискването за AW-1, което относително съвпада с масовия стандарт j3324, което има изискване за вискозитет под 6.
    2. Масово сбърканото масло, което се налива в тези кутии е на производители, които пишат сертификати ей така, най-често отговарящи на масовия стандарт j3309, който е с вискозитет по-голям от 7, което отговаря на оригиналното масло на Aisin Type T-IV използвано в предишната генерация на 5 степенните им кутии:

Оригиналното масло от Аисин/Тойота, което е на снимката или пребрандирано с етикет на Тойота, вискозитета му е около ~5.5. Просто информативно:

Не случайно Тутелата, която се налива от завода на Фиат, е с такива характеристики.
    Last edited by BO; d.m.y г., 16:42.
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Rheinol Dexron VI също има JWS 3324 и го дават AW-1, но въпреки това визкозитета му е 7.2

http://www.swdrheinol.com/data/%23do..._/O8Lm1TyG.pdf

Незнам дали е това е проблем или цената на ликито в emag. Това масло под 39 лв/литър неможах да го открия като клиентска цена. Дори с отстъпките си немога и да се доближа до цената в емаг. Или са си сбъркали цената в сайта и се цакат яко, или има някаква измама. Няма как такова масло от такъв клас да е на такава цена.

ЕДИТ: как ме замисли сега... утре ще погледна в сервиза (че днес не се сетих) кое масло съм налял и в моя автомат. Възможно е да съм ползвал това: http://www.swdrheinol.com/en/wp-cont...F-DX-VI-LV.pdf
      Last edited by oem; d.m.y г., 21:31.
      Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine

Comment

Rheinol Dexron VI също има JWS 3324 и го дават AW-1, но въпреки това визкозитета му е 7.2

http://www.swdrheinol.com/data/%23do..._/O8Lm1TyG.pdf

Незнам дали е това е проблем или цената на ликито в emag. Това масло под 39 лв/литър неможах да го открия като клиентска цена. Дори с отстъпките си немога и да се доближа до цената в емаг. Или са си сбъркали цената в сайта и се цакат яко, или има някаква измама. Няма как такова масло от такъв клас да е на такава цена.

ЕДИТ: как ме замисли сега... утре ще погледна в сервиза (че днес не се сетих) кое масло съм налял и в моя автомат. Възможно е да съм ползвал това: http://www.swdrheinol.com/en/wp-cont...F-DX-VI-LV.pdf
        Това масло е друга бира.
        Но първото не може да отговаря на Dexron VI или j3324 спецификация, защото не може да имаш вискозитет от 7+ при тази спецификация. Двете неща са взаимоизключващи се.

п.п. Има и друга алтернатива.
        Last edited by BO; d.m.y г., 22:28.
        A20DTH ЖТД ама не баш
        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Първоначално публикувано от BO Покажи съобщение
          Това масло е друга бира.
          Но първото не може да отговаря на Dexron VI или j3324 спецификация, защото не може да имаш вискозитет от 7+ при тази спецификация. Двете неща са взаимоизключващи се.

п.п. Има и друга алтернатива.
          Искаш да кажеш, че са излъгали?

Comment

Искаш да кажеш, че са излъгали?
            Да го наречем грешка.
            Същото като с маслата за двигателите. По някое време винаги се мярка масло, което отговаря на ACEA A3/B4 и същевременно с ACEA C3. И това в една бутилка. Ами пак - технически няма как да стане.
            A20DTH ЖТД ама не баш

Comment

Да го наречем грешка.
              Същото като с маслата за двигателите. По някое време винаги се мярка масло, което отговаря на ACEA A3/B4 и същевременно с ACEA C3. И това в една бутилка. Ами пак - технически няма как да стане.
              Тук нещо ти си в грешка. Двете изисквания са за различни неща и има масла които покриват и двете. Това въобще не е проблем. И не може да се нарече грешка.

Comment

И аз съм с автомат и 2.4 мотор. При мен предавките ги сменя някакси трудно. Все едно се мъчи мотора. Нормално към 2400-2500 оборота. Много рядко на 2000. Предполагам, че това няма как да се регулира? Проблемно ли е, защото виждам, че не е естествено?
                Alfa 159 2.4 JTDm Navi Q-Tronic
                www.3dlaserfotos.com

Comment

Тук нещо ти си в грешка. Двете изисквания са за различни неща и има масла които покриват и двете. Това въобще не е проблем. И не може да се нарече грешка.
                  Ами нем.
                  Проблем си е и то не малък.
                  За да имаш класифицирано едно масло да кажем като А3/В4, то ACEA казва, че примерно сулфатната пепел трябва да е задължително от минимум 1.0 до максимум 1.6 процента от общата маса на маслото. Ако тя е в тези граници, това дава възможност дадено масло да бъде класифицирано в този стандарт.
                  ACEA също така казва, че едно масло да бъде със стандарт C3, то задължително съдържанието на сулфатната пепел трябва да бъде със съдържание по-ниско или равно на 0.8 % от общата маса.
                  Сега ако имаш малко акъл, то ще видиш, че няма как едно масло да бъде класифицирано под тези два стандарта едновременно.
                  A20DTH ЖТД ама не баш

Comment

Изискванията не са само по 1 параметър. Това че покрива и 3-те значи че отговаря както за новите, така и за старите. ACEA имат различни изисквания за класовете през годините.

Примерно сулфатната пепел на масло което покрива A3/B4-04 с C3-12 означава, че:

Изискването на пепел A3/B4-04 да бъде по-малко от 1.6%
                    Изискването за C3-12 да бъде под 0.8%

Маслото отговаря и по двата параметъра, защото е под 0.8%

Просто гледай за коя година става въпрос

Това което ползвам аз на моя мултиджет 2.4 е Rheinol Primus DXM 5W40 ACEA A3/B4-04, C3-12.

Това, че някои производители (включително Selenia) не дават информация за кои точно стандарти покриват, както и за пепелното съдържание е друг въпрос.
                    Last edited by oem; d.m.y г., 16:50.

Comment

Сертификат A3/B4-04 означава, че отговаря на сертификат А3/В4, спрямо годината на сертифицарне от АЦЕА през 2004-та година.
                      АЦЕА също така има изискване, че даденото масло, покриващо този сертификат има право да го прилага до максимум от 31-ви декември 2009-та година.
                      Ако маслото ти е произведено след 2010-та година, то те нямат право да слагат този сертификат на опаковката.
                      Демек лъжат, както казах по-рано.
                      Демек към днешна дата ако видиш на опаковката А3/В4, то това масло може единствено да покрива сертификат на АЦЕА от 2012 или 2016-та година, но нямат право да слагат този сертификат, ако отговаря на такъв стандарт от 2004-та година. Най-малкото АЦЕА не може да сертифицира такова масло към момента, защото този стандарт е отпаднал преди 7 години.
                      Или директна алтернатива-пример - аз си правя едно масло в гаража и си слагам ACEA C3 сертификат на лепенката, но без да намесвам организацията въобще. Просто съм видял някакви параметри, то съм решил, че моето отговаря на тях и го изписвам просто ей така.

Но пък започнахме да излизаме извън естеството на темата, която е свързана със скоростните кутии. И там просто отново споделих, че няма как показаното от теб масло да е сертифицирано по Dexron VI, при положение, че е с параметри на Dexron III. И там да го наречем грешка.
                      Но с такива грешки лично аз не бих заложил на такова масло в бъдеще.
                      Last edited by BO; d.m.y г., 17:18.
                      A20DTH ЖТД ама не баш

Comment

Какъв е реда при смяна на скоростната кутия за сипване на масло. В смисъл такъв наливам осем литра направо или се прави нещо друго?

Сърцата са по-капризни от умовете.

Comment

Първоначално публикувано от Derry Покажи съобщение
                          Какъв е реда при смяна на скоростната кутия за сипване на масло. В смисъл такъв наливам осем литра направо или се прави нещо друго?
                          Колега,върни малко назад,питал съм същото и колегите са го обяснили с подробности.
                          156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
                          147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
                          159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

Сертификат A3/B4-04 означава, че отговаря на сертификат А3/В4, спрямо годината на сертифицарне от АЦЕА през 2004-та година.
                            АЦЕА също така има изискване, че даденото масло, покриващо този сертификат има право да го прилага до максимум от 31-ви декември 2009-та година.
                            Ако маслото ти е произведено след 2010-та година, то те нямат право да слагат този сертификат на опаковката.
                            Демек лъжат, както казах по-рано.
                            Демек към днешна дата ако видиш на опаковката А3/В4, то това масло може единствено да покрива сертификат на АЦЕА от 2012 или 2016-та година, но нямат право да слагат този сертификат, ако отговаря на такъв стандарт от 2004-та година. Най-малкото АЦЕА не може да сертифицира такова масло към момента, защото този стандарт е отпаднал преди 7 години.
                            Или директна алтернатива-пример - аз си правя едно масло в гаража и си слагам ACEA C3 сертификат на лепенката, но без да намесвам организацията въобще. Просто съм видял някакви параметри, то съм решил, че моето отговаря на тях и го изписвам просто ей така.

Но пък започнахме да излизаме извън естеството на темата, която е свързана със скоростните кутии. И там просто отново споделих, че няма как показаното от теб масло да е сертифицирано по Dexron VI, при положение, че е с параметри на Dexron III. И там да го наречем грешка.
                            Но с такива грешки лично аз не бих заложил на такова масло в бъдеще.
                            Офф... ти имаш собствени разбирания за нещата които са малко по-различни от реалноста, но както и да е. Сипвай си каквото ти харесва. Никой не те кара да правиш друго

Всеки производител пише маслото му на кое отговаря. В случая този е написал точно на какво отговаря. Ти какво масло сипваш? И на кое отговаря можеш ли да разбереш?
                            Last edited by oem; d.m.y г., 14:17.

Comment

.. Сипвай си каквото ти харесва. Никой не те кара да правиш друго

.. Ти какво масло сипваш? И на кое отговаря можеш ли да разбереш?
                              Ами точно - гледам да сипвам масло, което производителя на кутията е указал да се сипва. В случая това е стриктно нисковискосионно масло. Демек такова, което има вискозитет по-малък от 6.
                              Разчитам на техническата характеристика на маслото.
                              Останалото е въпрос на марки и личен избор.
                              A20DTH ЖТД ама не баш

Comment

Абе, вия с тоя спор.
                                Като си купиш лайна наляти в бутилка и с етикет, че отговаря на всички страшни буквички какво става? Трошиш кутия, мотор и т.н.

Според мен по важно е да се каже - хора, купувайте Ей това масло, защото е истинско и отговаря на изискванията на кутията.
                                Вземете стигнете до консенсус, щото юзърите се изгубихме в спора ви.
                                Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                                ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Comment

Working...
                                X